هفدهمین کنفرانس صادرات فولاد و مواد خام کشورهای CIS در دهم و یازدهم اکتبر 2021 (18 و 19 مهرماه 1400) به میزبانی Metal Expert در بودوا، مونته نگرو برگزار گردید. در این جلسه، مهندس محمد نعیمی، مدیرعامل شرکت بینالمللی توسعه معادن و فلزات سامان فناور فرابین، نیز بهعنوان سخنران در کنار سایر سخنرانان مطرح حضور یافت. وی در سخرانی خود به “کربنزدایی در معادن سنگ آهن” و “چشمانداز بخش سنگ آهن ایران” پرداخت.
روشهای کاهش انتشار گاز CO2 در فرآوری سنگ آهن
سیستمهای IPCC؛ سنگشکنی و حمل و نقل در درون پیت معدن
استفاده از سیستمهای IPCC، کارایی بیشتر انرژی در بخشهای سنگشکنی و آسیاکنی ر به همراه خواهد داشت. این سیستمها به سه دسته اساسی تقسیم میشوند:
- سازههای ثابت
- سازههای نیمهمتحرک
- سازههای سیار
تقریباً 50٪ از کل انتشار گاز CO2 توسط فرآیندهای خردایش و آسیاکنی تولید میشود. در طول 20 سال گذشته، فناوریهایی با کارایی انرژی بیشتر با موفقیت اجرا شدهاند، از جمله:
- آسیای غلطکی فشار بالا (HPGR) برای آسیاکنی ذرات ریز و افزایش بلین (سطح مخصوص)
- استفاده از آسیاهای اغتشاشی (Stirred Mills) برای آسیای ذرات ریز و فوق ریز
میزان مصرف انرژی در مراحل معدنکاری و فرآوری سنگ آهن
اطلاعات آهن و فولاد ایران و موقعیت جهانی
به گفته نعیمی، ایران در سال 2019 میزان تولید خود را به 27/2 میلیون تن در سال افزایش داد. از سوی دیگر، ایران توانست جایگاه جهانی خود را ارتقا داده و بهعنوان دهمین کشور تولیدکننده فولاد جهان در سال 2019 شناخته شود. براساس چشمانداز توسعه ملی، تا سال 2025 ایران بهعنوان هفتمین تولیدکننده فولاد جهان و به میزان تولید 55 میلیون تن در سال خواهد رسید. در حال حاضر ایران سالیانه 53 میلیون تن کنسانتره آهن، 50 میلیون تن گندله آهن و 29 میلیون تن آهن DRI تولید میکند. با این حال ایران برای رسیدن به جایگاه تولید فولاد مذکور در سال 2025 باید 84 میلیون تن کنسانتره آهن تولید کند و به همین ترتیب ظرفیت تولید در بخشهای گندلهسازی و تولید DRI باید افزایش یابد.
منابع آهن استرالیا
محمد نعیمی خاطر نشان کرد استرالیا بزرگترین ذخایر سنگ آهن جهان را با 52 میلیارد تن یا 30 درصد از ذخایر سنگ آهن خام جهان که 170 میلیارد تن تخمین زده میشود را داراست. استرالیای غربی حدود 91% از منابع اقتصادی و 86% از کل ذخایر آهن را در برمیگیرد. استرالیای جنوبی نیز تنها 8% از ذخایر اقتصادی سنگ آهن و 10% از کل ذخایر سنگ آهن را در اختیار دارد. ذخایر کوچکی نیز در تاسمانی، قلمرو شمالی و نیو ساوت ولز وجود دارد.
چشمانداز پروژههای مگنتیت در استرالیای جنوبی
به نقل از نعیمی، تا سال 2030، استرالیای جنوبی یک تامینکننده جهانی محصولات مگنتیت برای صنعت فولادسازی خواهد بود. هدف تضمین 10 میلیارد دلار سرمایهگذاری ترکیبی تا سال 2022 برای بهرهبرداری از ذخایر مگنتیت و افزایش تولید مگنتیت استرالیای جنوبی به 50 میلیون تن در سال تا سال 2030 میباشد.
توزیع ذخایر آهن و شرکتهای معدنکاری در اکراین
محمد نعیمی شرکتهای معدنی اصلی فعال در زمینه استخراج سنگ آهن و گندلهسازی در اوکراین را به صورت زیر معرفی کرد:
Metinvest (بزرگترین تولیدکننده فولاد در اکراین)
Ferrexpo
ArcelorMittal Kryvyi Rih
در سال 2019، حدود 70 کانسار معدنی توسط سرمایهگذاران بینالمللی در مناقصات امتیازی (4 مورد در طول سال برنامه ریزی شده) به بهرهبرداری رسیدهاست.