دومین جلسه بینالمللی بازار فولاد در 10 دسامبر 2020 (20 آذر 1399) به میزبانی Metal Expert با حضور شرکتهای معتبر کشورهای CIS، آسیا، اروپا، منا و آمریکا به صورت آنلاین برگار گردید. در این جلسه، مهندس محمد نعیمی، مدیرعامل شرکت بینالمللی توسعه معادن و فلزات سامان فناور فرابین، نیز بهعنوان سخنران در کنار سایر سخنرانان مطرح حضور یافت.
راهکارهای فناورانه شرکتهای معدنی در شرایط تحریم چیست؟
در راستای پاسخ به این سوال، محمد نعیمی ضمن بررسی تکنولوژیهای روز دنیا بهویژه در زمینه صنایع بالادستی زنجیره تولید فولاد و مواد معدنی، به ارزیابی شرایط کشور در دوره تحریمها پرداخت.
وی خاطر نشان کرد گرچه آسیبهایی که تحریمها به مفهوم توسعه پایدار یک کشور وارد میکند غیرقابل انکار است، اما در طی این دوره بهخصوص با اعمال تحریمهای همهجانبه و غیرقانونی دولت آمریکا با ریاست جمهوری دونالد ترامپ، از منظر فنی مدیران و کارشناسان توانمد ایرانی به شدت بخشیدن به فعالیتهای حقیق و توسعه و افزایش سرمایهگذاری در این بخش راهبردی توانستند چالشهای متعددی که در مسیر رشد صنایع معدنی و فولادی کشور قرار گرفتهاست را مرتفع سازند.
به گفته نعیمی، با وجود کاهش و بعضا قطع روابط و همکاری شرکتها و سازندگان مطرح متعدد در سطح بینالملل، مدیران و کارشناسان توامند ایرانی توانستهاند از طریق ارباط با سایر شرکتهای معتبر بینالمللی، نیازهای خود را برطرف نموده و صنعت معدن و فولاد کشور به راه خود ادمه خواهد داد.
تغییرات سیاسی جهانی بهعنوان تغییردهنده احتمالی برای ایران و جایگاه آن در بازار مواد خام و فولاد چگونه است؟
محمد نعیمی در پاسخ به این سوال بیان کرد پس از انتخابات ماه نوامبر ایالات متحده احتمال دسترسی به یک توافق بين ایران و آمریکا بهطور قطع افزایش یافتهاست زیرا دو دولتی که توافقنامه برجام را در سال ۲۰۱۵ امضا کرده بودند، مجددا در مقابل هم قرار گرفتند. البته این را میتوان تاثیر مستقیم انتخابات اخیر ریاست جمهوری آمریکا بر شرایط و صنعت فولاد ایران و تقلیل یافتن یکی از اصلیترین تهدیدهای این صنعت در ایران قلمداد کرد.
وی افزود این انتخابات تاثیر غیرمستقیم نیز بر صنعت فولاد ایران خواهد داشت که اهمیت آن کمتر از مورد فوق نیست. جهت ارزیابی چگونگی اثرگذاری این مسئله میبایست به تحلیل رفتار بازیگران اصلی این صنعت در عرصه بینالمللی پرداخت که از این حیث میتوان متصور بود جنگ نامنظم تجاری که دولت امریکا پس از انتخابات سال ۲۰۱۷ بر علیه دولت چین آغاز کرده بود با شرایط فعلی در دولت آقای جو بایدن بهبود یابد. استدلالی که میتواند این تحلیل را تقویت نماید این مهم میباشد که هدف اصلی در مکتب فکری مرکانتلیستی و یا اصطلاح سیاست اعمال جنگهای تجاری و تعرفهای بهبود تراز تجاری آن کشور میباشد. این در حالی است که در دوران دولت دونالد ترامپ، ایالات متحده به نازلترین سطح از تراز تجاری تاریخ خود، بهطور پیاپی در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ معادل ۹۴۶ و ۹۲۳ میلیارد دلار، رسید.
نعیمی خاطرنشان کرد علاوه بر این طی دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ رشد اقتصادی آمریکا شاهد رشدی فراتر از آنچه در دوران ۸ ساله قبل از آن حاصل گشت نبود. همچنین چین در بازه زمانی ۲۰۱۷ الی ۲۰۲۰ به پایینترین رشد اقتصادی خود از سال ۱۹۹۰ رسید. همه این موارد میتواند بیانگر این باشد که دولت جدید آمریکا سیاستهای نامنظم اقتصادی را ادامه ندهد. از این رو میتوان انتظار داشت با تغییر سیاستهای کلان در عرصه تجارت بینالملل از سال آتی بتوان شاهد تحریک سمت تقاضای بزرگترین تولیدکننده فولاد و همچنین مصرفکننده آهن و فلزات پایه، یعنی چین، بود.
چالشها و فرصتهای صادراتی برای شرکتهای معدنی ایران
نعیمی در پاسخ به این سوال مطرح کرد بدون تردید فرصتهای زیادی برای صادرات تکنولوژی، دانش فنی و تجهیزات از ایران به عرصه بینالمللی وجود دارد. از نقطه نظر فنی از آنجایی که صنعت فولاد در ایران بهطور عمودی یکپارچه است، همچنین دولتها مصمم به رسیدن به چشمانداز تولید فولاد بودهاند، لذا شرکتهای داخلی تجارب ارزندهای چه در حوزه رقابت با شرکتهای بینالمللی در ایران و چه در زمینه تعامل و همکاری با بهترین شرکتهای جهان کسب کردهاند.
به گفته نعیمی، کشور ایران مزیت راهبردی مجاور بودن با برخی از بزرگترین کشورها و شرکتهای فعال در زمینه تولید محصولات معدنی و فولادی را داراست.