فرایند CIL
فرآیند استخراج طلا با جذب سیانید – کربن یکی از مهمترین روشها در فرآیند سیانیداسیون طلا تبدیل شدهاست. در دهه 1970 تحقیقاتی در زمینه واجذبی کربن باردار شده با طلا و احیای کربن طلازدایی شده به منظور بازیافت کربن فعال و استفاده مجدد از آن انجام گردید. امروزه روش CIL به دلیل سرمایهگذاری و هزینههای عملیاتی پایین و امکان فرآوری کانسنگهای با عیار پایین، اصلیترین روش در پرعیارسازی طلا میباشد.
کاربرد CIL
فرآیند CIL عمدتاً برای کانسنگهای طلای اکسیده با مقدار نقره کم مناسب است. در مقایسه با روشهای دیگر، این روش میزان سرمایهگذاری پایینتری داشته و مزایای اقتصادی قابل توجهی به همراه دارد.
فلوشیت فرایند
فرآیند CIL عمدتاً شامل مراحل حذف ناخالصیها، پیشتغلیظ، لیچینگ و جذب، واجذبی رسوب الکتریکی، هیدرومتالورژی، احیای کربن فعال، فیلتراسیون تحت فشار باطلهها و تصفیه آب میباشد.
- حذف ناخالصیها از پالپ: پیش از عملیات جذب، ناخالصیهایی مانند خاک اره موجود در پالپ سیانید باید حذف گردد تا ضمن جلوگیری از جذب طلا در پالپ توسط خرده چوبها و مخلوط شدن آنها با کربن، مانع از گرفتگی روزنه سرندها توسط خرده چوبها شود.
- پیشتغلیظ: معمولاً برای دستیابی به غلظت لیچینگ مناسب، پالپ باید قبل از عملیات لیچینگ توسط تیکنر آبگیری شود. غلظت پالپ علاوه بر زمان لیچینگ، بر وضعیت تعلیق کربن فعال نیز تأثیر میگذارد.
- لیچینگ و جذب: پالپ پس از حذف ناخالصیها و تغلیظ در یک مخزن لیچینگ با راندمان بالا قرار میگیرد که به صورت پله مانند چیده شدهاست. به طور کلی، 8 – 5 تانک به صورت سری قرار میگیرند. سیانید به دو مخزن اول و کربن فعال به پنج مخزن آخر اضافه میشود. کربن فعال در جریان متضاد جذب شده و با جذب طلا در پالپ به کربن باردار حاوی طلا تبدیل میشود. پس از تکمیل فرایند جذب، پالپ حاوی کربن باردار با طلا از طریق بالابر هوا به سرند استخراج کربن وارد میشود و کربن فعال و پالپ توسط سرند از یکدیگر جدا میشوند.
- واجذبی و الکترولیز: معمولاً دفع کربن حاوی طلا و رسوب الکترولیتی طلای مایع در یک سیستم بسته کامل میشود. در شرایط دما و فشار بالا، کربن باردار با طلا به سرعت جذب شده و به صورت گل و لای طلا و کربن رسوب میکند. تجهیزات اصلی این فرایند شامل ستون واجذب، مخزن اسیدشویی، گرمکن، فیلتر، مخزن مایع واجذب، سلول الکترولیتی و غیره است.
- ذوب: گل طلای بدست آمده را میتوان پس از اسیدشویی و حذف ناخالصیها ذوب کرده و مستقیماً به شمش طلا تبدیل کرد. درصد خلوص شمش طلای بدست آمده تا حدود 99/99 درصد میباشد.
- بازسازی و استفاده از کربن فعال: کربن فعال دفع شده ابتدا با اسید شسته شده تا کربنات و سایر ذرات آگلومره حذف شوند. پس از چندین بار بازیافت و استفاده از کربن فعال، به منظور بازیابی فعالیت جذب کربن باید به صورت حرارتی فعال شود و سپس میتوان مجددا آن را بازیافت کرد. تجهیزات اصلی این مرحله شامل کوره احیای کربن فعال، مخزن آبدهی، سرند جداسازی کربن ریز و غیره است.